Taekwon-don historia

 

Historia

Taistelulajien kehittyminen Koreassa

Korean niemimaa oli 700-luvulla jaettu kolmeen kuningas-kuntaan: Silla, Koguryon ja Baek Je. Silla, kolmesta pienin, oli jatkuvien hyökkäysten kohteena. Sillan 24. kuninkaan Chin Heungin aikana nuoret aristokraatit ja sotilaat perustivat eliittijoukon nimeltä Hwa Rang.

Tämä eliittijoukko lisäsi tavalliseen sotilasharjoitteluun (keihäs, jousi, miekka ja koukku) henkisen ja fyysisen kurin. Lisäksi he harjoittelivat erilaisia asentoja ja liikkeitä käsi- ja jalkataisteluita varten. Koventaakseen ruumistaan he kiipeilivät vuorilla, uivat voimakasvirtaisissa joissa talven kylminä kuukausina ja raatoivat säälimättömästi puolustaessaan maataan.

Ritarillisuuden oppaana ja tarkoituksen antajana suuri buddhalaismunkki Won Kang laati heille käyttäytymisohjeet:

1. Ole lojaali kaltaisillesi
2. Ole kuuliainen vanhemmillesi
3. Ole rehellinen ystävillesi
4. Älä koskaan peräänny taistelusta
5. Voita yhdellä iskulla

Hwa Rang tuli pian tunnetuksi rohkeutensa ja taistelutaitojensa ansiosta. He saavuttivat myös kunnioitusta vihollistensa keskuudessa. Voima, jonka he saivat opetuksistaan, mahdollisti heille legendan maineen saavuttamisen. 

Sankaruudellaan he innostivat Sillan ihmiset yhdistämään voimansa. Voittoisan Sillan johdolla koko Korean niemimaa yhdistyi ensimmäisen kerran historiansa aikana. On olemassa todisteita käsi- ja jalkatekniikoiden käytöstä tällä ajanjaksolla niin Sillassa kuin Koguryossakin. Alkuperäistä jalkataistelulajia kutsuttiin nimellä Soo Bak, ja se tunnettiin myös nimellä Tae Kyon.

Taekwon-don historia

Lopullisen iskun taistelulajeille antoi japanilaisten miehitysaika vuosina 1909 - 1945, jolloin ne oli jo unohdettu. 

Taek Kyonia harjoiteltiin salaa asiaan vihkiytyneiden harrastajien keskuudessa. Korean vapautumisen aikoihin uusi Korean Tasavallan armeija organisoitiin 15. tammikuuta 1946. Nuori armeijan luutnantti Choi Hong Hi vapautui japanilaisten vankileiriltä ja alkoi opettaa lajia muutamille sotilailleen.

Taistelulajin nimeksi valittiin Taekwon-Do. Nimi valittiin sen kuvainnollisuuden takia: Tae (jalka), Kwon (käsi) ja Do (ajatus, elämänkatsomus, tie). Uusi nimi antoi uuden merkityksen koko lajille. Choi Hong Hin vuosien kehittelyn ja etsimisen tuloksena alkuperäiseen tyyliin tuli lukemattomasti uusia tekniikoita, erityisesti käsi- ja jalkatekniikkaa. Jokainen liike on täydellinen ja huippuunsa hiottu.

Yli 1300 vuoden jälkeen korealainen taistelulaji on päässyt oikeuksiinsa maailmanlaajuiseksi miljoonien harrastajien suosimaksi lajiksi ympäri maailmaa. Yhdistelmä vanhoja klassisia tekniikoita ja uusia muunnoksia on tuonut itsepuolustuksen ja henkisen kehittämisen ainutlaatuisuuden maailman tietoisuuteen.